Friday, March 7, 2008

De passie/ideologie van de katalysator

.
Vorige week praatte ik met Christian over de succes- en faalfactoren van online communities. In mijn vorige post over dit onderwerp identificeerde ik drie key-assets die van essentiëel belang zijn voor een gezonde groei en bloei van een community:

  1. de ideologie
  2. de positie van de katalysator(en)
  3. de mindset van het netwerk waaruit de community ontstaat
Tijdens ons gesprek ging ik mezelf steeds meer zien als onderdeel van de community in plaats van iemand die er buiten staat, heel erg zijn best doet en zich afvraagt waarom er niet meer reacties komen op de aangezwengelde onderwerpen.

Fundamentele verandering ontstaat pas dan als je jezelf als onderdeel kunt zien van het geheel, schreef ik eerder. En juist dat gebeurde. Maar het proces bracht ook de bijbehorende pijn teweeg. Waarom?

Ik vroeg me af of ik eigenlijk wel zoveel passie heb voor "digitaal inlichtingenwerk". En als ik die niet heb, hoe realistisch is het dan eigenlijk dat een groep die ik opricht ook groeit en bloeit? Mijn passie zit 'm eigenlijk nooit in het instrumentarium maar in de mens, in de dialoog. En als dat instrumentarium de mens gelukkiger maakt, ben ik dat ook. Digitaal inlichtingenwerk is dus een middel, geen doel. Voor mij niet althans.

Ook aan "je best doen" kleven de nodige bezwaren. Door steeds het voortouw te nemen, maak je mensen eerder afhankelijk en passief dan proactief. Ai, pijnlijk :-)

Daarnaast vroegen Christian en ik onszelf af hoe realistisch het is om te verwachten dat een groep bruist van activiteit als de activiteiten op de hoofdpagina van bibliotheek2.0ning nog "beperkt" zijn. Wil dat lukken dan moet het onderwerp van zo'n groep (de ideologie) de leden wel écht aanspreken en raken!

We kwamen er kortweg achter dat de groep digitaal inlichtingenwerk wat ons betreft viel onder het kopje "experiment geslaagd, patiënt overleden". Door er zo samen met Christian over te praten kon ik de leermomenten van dit experiment gaan waarderen.

Voor een actueel onderwerp waar mensen op dat moment erg mee bezig zijn kan het heel zinvol zijn om een vlieger op te laten (een groep te starten). Geniet ervan terwijl hij vliegt, en ook prima als ie weer neervalt. Dan heeft het toch zijn nut gehad.

Iets starten betekent nog niet dat je er ook mee door moet gaan. Maar als je iets start is het misschien zinvol je af te vragen vanuit welke drijfveer je dat doet en of je zelf wel bezit over de ideologie die je van de anderen "verwacht".

Dat zijn in ieder geval vragen waarvan ik me heb voorgenomen die te blijven stellen! En als die me nog dichter bij mijn passie brengen, is dat mooi meegenomen.

You can not spread the virus, if you are not infected :-)

M.

P.S. Zie ook de posts van Willem, Christian en Edwin over dit onderwerp.

Foto

5 comments:

Christian said...

Mooi gezegd, en veel korter dan ik dat zelf zou kunnen. Dat woord 'passie' stond wel centraal die dag hè?

Pak ik mezelf even als voorbeeld: zonder mijn passie voor iets als archief 2.0 was ik er ook nooit mee door kunnen gaan. En zonder diezelfde passie waren anderen er waarschijnlijk niet eens ooit aan begonnen.

Het is soms net zoals ik m'n collega's voorhoud, als ik het weer over allerlei leuke 2.0-dingetjes heb tijdens het Zuidland-gebeuren: al die nieuwe tools zijn leuk, maar compleet waardeloos zonder mensen die er meerwaarde in vinden. En die meerwaarde sluit vrijwel altijd aan bij een passie, of het nu een beroep is, een hobby of wat dan ook.

Marina Noordegraaf .... said...

mooi gezegd Christian. Kijk dat had ík dan weer nooit zo kort kunnen zeggen! :-)

Unknown said...

Interessant leesvoer Marien,

Thanks!

Henk said...

En bij het interessante leesvoer ook nog een prachtige foto!

Marina Noordegraaf .... said...

@ ed
you're welcome!

@henk
vinnik ook!

www.flickr.com