Saturday, December 30, 2006

Benepen, bangelijke internetters

U - en iedere andere Persoon van het Jaar 2006 - bent gisteren in een column in het NRC uitgemaakt voor een benepen, bangelijke internetter die onzichtbaar en onkwetsbaar een grote mond heeft op het internet. Heleen Mees, vice-voorzitter van de PvdA in New York, haalt uit naar het internettende deel van het electoraat.

Een column van Heleen gaat zelden onopgemerkt voorbij. Ze krijgt door haar stellige beweringen de tongen in ieder geval meer dan los en dat is ook wat waard.

Met haar aanval op het proletariaat wil Heleen Mees stelling nemen tegen de slappe hap in het huidige politieke DenHaag. Politici luisteren volgens haar te veel naar het gepeupel en nemen geen stelling.
Dat politici zich te veel laten leiden door 'de straat' valt ook uit de monden van Richard Engelfriet en Herman de Regt op te tekenen. Volgens hen is Nederland Verkeerd Verbonden en moeten politici zich in hun besluitvorming laten leiden door de wetenschap en niet door het volk. Tenzij dat volk wetenschap beoefent.

Ik vind de stellingname van Engelfriet en de Regt op zijn minst interessant (ben nu halverwege het boek, dus wellicht later meer). En veel constructiever dan die van Heleen die hetzelfde doet als zij haar electoraat verwijt: "het opzetten van een - ongefundeerde - grote mond". En volgens mij heeft Mees een voorbeeldfunctie als policita.

Time is overigens heel realistisch in haar benoeming van YOU tot persoon van het jaar 2006 . Ze schrijft: "Web 2.0 harnesses the stupidity of crowds as well as its wisdom". Jammer dat Heleen alleen de stupidity lijkt te zien en - om haar punt te maken - de "wisdom of the crowds" laat liggen.

Ik onderschrijf Time volledig als ze schrijft:

"There's no road map for how an organism that's not a bacterium lives and works together on this planet in numbers in excess of 6 billion. But 2006 gave us some ideas. This is an opportunity to build a new kind of international understanding, not politician to politician, great man to great man, but citizen to citizen, person to person. It's a chance for people to look at a computer screen and really, genuinely wonder who's out there looking back at them".

Hebben we gelijk een wetenschappelijk experiment te pakken. Want als 6 biljoen mensen niet representatief is, dan weet ik het ook niet meer.

M.


4 comments:

Anonymous said...

Nu en dan optredende dagdroom:
Ik mag een regering vormen bestaande uit gedegen wetenschappers met visie
die dan dus berust op echte kennis van zaken (en natuurlijk met een visie die ik met hen deel)!
Wakker wordend zoomt de televisiecamera dan net weer in op het gezicht van de zoveelste politicus die ......... mijn blik wordt weer wazig!

Jan Hazenvreugd

Marina Noordegraaf .... said...

Ha Jan, leuke droom.
Jouw visie telt natuurlijk niet als wetenschappelijk onderzoek aantoont dat je visie niet klopt ;-). Toch?
Groet, Marina

Anonymous said...

Hoi Marina,

Wat het ook is, een fata morgana van water met of zonder Vliegende Hollander of luchtkastelen zonder fundament.
Voor mij telt die visie nog altijd,
hoe scheel, bijziend of hallucinair die ook is, ook nog nadat ik de lenzen voor mijn optiek heb verwijderd en mijn hoofd zich te ruste legt terwijl mijn lichaam misschien nog wat nastuipt van de zoveelste dag.
(Niet dat deze woorden die visie ook maar een greintje meer gewicht geven, grijns, maar... stel je nou eens een zware visie voor, misschien materialiseert die wel en dan is het immers geen visie meer.)

Groet,

Jan Hazenvreugd-Vroegindewei van Oosterend tot Westeinde.

joop said...

Blijkbaat nog niets van geleerde "revolutie van Fortuyn".
Politici zouden juist vaker naar het volk moeten luisteren, ipv hoog en droog in hun ivoren torens in Den Haag te blijven.
Niet dat "het volk" altijd heeft, maar een regering van wetenschappers ? Die zitten nog meer in hun eigen wereldje...

Nee, liever mensen uit de praktijk
van "het dagelijkse leven" in de kamer. Een echte arbeider bv (zoals Jan Schafer in het verleden of Marijnisse nu).

www.flickr.com