Friday, December 29, 2006

Denk Vooruit


In het rapport the future of the internet (2005) viel (en valt) te lezen dat 66% van de geïnterviewden het eens is met de volgende voorspelling:

"At least one devastating attack will occur in the next 10 years
on the networked information infrastructure or the country’s power grid"
.

De "devastating attack" waarover gerept wordt, wordt gepleegd door terroristen. Nu blijkt dat er niet persé terroristen voor nodig zijn. Natuurgeweld staat ook zijn mannetje.

In Nederland is de kans op een aanval op ons internet door een aardbeving verwaarloosbaar klein. (Op www.risicokaart.nl kunt u bekijken hoe groot de kans op een aardbeving (of een andere ramp) in úw regio is). Internetterrorisme is dan waarschijnlijker. Arjan Dasselaar schreef begin dit jaar een aantal mooie verhalen met het thema: "hoe overleef ik een internetaanslag".

Als ik de website Denk Vooruit bekijk, vindt de overheid de uitval van internet geen ramp op zich. Langdurige uitval van stroom, gas, water of telefoon wel. Nou internet het heel lastig als de stroom uitvalt, en gaat een deel van het internetverkeer via de telefoonkabel en vice versa, dus ik zal het maar even onder die categorie scharen.

De manier waarop het Strategisch ICT-overleg een uitval van de ICT-infrastructuur tegen wil gaan is nog weinig concreet:

"Het benoemen van verantwoordelijkheden tussen de markt (w.o. brancheverenigingen), justitie, politie en uitvoeringsdiensten bij de aanpak van virussen, spam en cybercrime
en het
tegengaan van uitval van ICT-infrastructuur.
Het gaat om het beschikbaar hebben van technische voorzieningen hiervoor. Het gaat om goede aanspreekpunten – bij overheid en bij ICT bedrijven. Het gaat ook om goede afspraken in de keten van meldpunten, opsporing en
vervolging".

.. maar goed, ambities zijn ook zelden concreet.

Misschien kunnen we zelf alvast vooruit denken. Wat zou u doen als internet langere tijd niet beschikbaar was? Boeken lezen, hamsteren, op bezoek gaan bij goede buur of verre vriend?
Als de stroom uitvalt, blijken er negen maanden later ineens opvallend meer wereldburgers geboren te worden. Dus dat is ook altijd nog een idee ....

M.

2 comments:

joop said...

Hoi Marina,

Onlangs was er een grote stroomstoring in delen van Japan en China door een natuurramp en dat gaf heel wat problemen.
Ik ben benieuwd of dat inderdaad over 9 maanden een nieuwe geboortegolf gaat opleveren.

Het internet lijkt onmisbaar geworden, maar of dat echt zo is ?
(Mobiele) telefonie lijkt mij nog
van meer essentieel belang.

Marina Noordegraaf .... said...

Ha Joop,
Uitval van internet leidt op korte termijn tot veel economische schade. Dat
bewustzijn is volop aanwezig. Maar dat we op termijn weer zonder zouden kunnen. Zeker. Als er iets beters komt ;-)
M.

www.flickr.com