Wednesday, December 27, 2006

Humor is niet (altijd) grappig


Ja, zeg het maar eerlijk. Ook u kon een glimlach niet onderdrukken....

... voor mij het bewijs dat de situatie in de cartoon op één of andere manier herkenbaar is en dat de emancipatie van de man en de vrouw nog verre van voltooid is.

Dit soort humor belicht één kant van de zaak, vergroot uit, is zwart-wit, maakt gebruik van stereotypes en stelt de wereld altijd eenvoudiger voor dan die is. Stereotypering is volgens Van Dale (1995):

‘het isoleren van één eigenschap uit een verzameling van eigenschappen en het voorstellen van die eigenschap als representatief voor de hele verzameling’.

In mijn wekelijkse sessie theatersport, speel ik deze "stereotypetjes" maar al te graag. Er zitten echter twee kanten aan deze vorm van humor:

- Het mooie is dat het kan relativeren en zaken bespreekbaar kan maken die anders "onbespreekbaar" blijven. Humor werkt dan louterend.

- Het kan ook tegenstellingen vergroten omdat het stereotypen verankert die daar geen baat bij hebben. "Het is nou eenmaal zo ...." of zoals het in het Engels zo mooi kan worden gezegd: "validate differences through humor".

Stereotyperingen maken de wereld misschien overzichtelijker, maar de andere kant van dezelfde medaille is een beperkter blikveld met minder kansen.

Nog een goed voornemen nodig voor 2007? Wat dacht u van deze:
"bekijk uw stereotype eens wat vaker van de andere kant!"

M.

2 comments:

Unknown said...

Hoi Marina,

Ik plaatste juist vandaag een filmpje op het blog, dat ook nogal stereotype was en vraag mezelf af of jij het daarom niet grappig vindt of toch wel kan waarderen.

Als het gaat om humor vind ik persoonlijk dat er heel veel is geoorloofd. Soms ben ik zelfs ronduit grof. Daar staat tegenover dat ik er zelf dan ook meestal wel tegen kan als mijn eigen beperkingen gebruikt worden voor anderman's lol.

Zolang humor als doel heeft anderen te laten lachen en niet om mensen te kwetsen is het goed, vind ik. Maar het is een flinterdunne scheidslijn die snel beperkend kan worden, dat wel inderdaad...

Marina Noordegraaf .... said...

Ha Edwin,
Ik heb zelf ook gelachen om dat filmpje en om die cartoon. Ik ben ook niet tegen die humor, dat is niet de boodschap. Ik ben vóór alles nog voor vrijheid van meningsuiting.
Ik wilde alleen de andere kant van de medaille eens laten zien. Dus zolang je je stereotype ook eens van een andere kant kunt bekijken is d'r niks aan het handje en kunnen we lekker blijven lachen;-)!
Groet, Marina

www.flickr.com