Tuesday, January 9, 2007

Yahoo on top?

In het maanblad M van het NRC - het Wonder van het Web - van afgelopen weekend viel te lezen dat de meest geraadpleegde site van Nederland www.google.nl zou zijn en die van de wereld www.yahoo.com (Google komt pas op nr. 3).

Yahoo op nummer 1? Lopen we achter in Nederland? Heb ik iets gemist?

Het staatje heeft helaas geen bronvermelding, dus dan maar even zelf aan het zoeken via Neerlands nummer 1 ....

Als ik kijk op Nielsen Netratings dan geven de gebruikersstatieken uit de VS uit november 2006 aan dat bijna 50% van de searches daar met Google gedaan worden. Een dergelijk beeld wordt gegeven door ComScore. Google on Top, dus.

Maar met "meest geraadpleegde site" worden niet persé zoekmachines bedoeld. Volgens emarketer hebben Yahoo en MySpace in de VS ongeveer evenveel 'pageviews'. (Comscore zegt dat MySpace wint als universiteiten in de steekproef op waarde worden geschat) Maar bedoelen ze dan de optelsom van verschillende Yahoosites, zoals bijvoorbeeld ook het met MySpace vergelijkbare Yahoo 360?

Maakt op zich niet uit want ook de overdenkingen hierboven geven geen uitsluitsel, want in de VS woont maar zo'n 5% van de wereldbevolking. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in Azië en die zitten nu op zo´n 35% van het totale internetgebruik. Dus wat doet de rest van de wereld?

Hitwise meet het gebruik van 10 miljoen US-gebruikers en 25 miljoen buiten de VS. Eigenlijk moet je voor hun resultaten betalen, maar er staat een staatje in het SearchFactPack2006. Ook hier is Google 'hitwise' de leider. Volgens Netcraft staat Google - wereldwijd - ook op nummer 1 in page views. Hoe ze dat precies bepalen is me echter niet duidelijk.

Zonder er nou een heel promotieonderzoek van te maken kan ik wel 1 ding stellen: Het kan heel makkelijk zijn mensen te misleiden met bezoekersstatistieken. We vinden het met zijn allen leuk om "de top 10" vast te stellen en nemen zo'n staatje wellicht iets te gemakkelijk over. Want wat wordt er eigenlijk bedoeld? Welke sites vallen eronder? Van welk land? Hoe representatief is de steekproef? Gaat het om page views of aantal searches? Dat is toch niet hetzelfde, lijkt me.

Al met al lukt het me op dit moment niet om Yahoo's top 1 positie te bevestigen. Pff ... gelukkig. Zat ik in ieder geval niet voor niets mijn tijd te verdoen op Google ;-).

Of weten jullie nog wat ingangen om het NRC-staatje te bevestigen?

M.

Plaatje via

2 comments:

WoW!ter said...

Marina,

Wat search betreft heb je gelijk. Google on top.
Maar aan totale tijd die mensen bij Google (properties) danwel Yahoo (properties) besteden, was Yahoo de winnaar. Tot december 2006.
Bill Tnacer van hitwise blogt er regelmatig over. Maar deze zijn relevant http://weblogs.hitwise.com/bill-tancer/2006/05/google_yahoo_and_msn_property.html
en http://weblogs.hitwise.com/bill-tancer/2006/11/google_v_yahoo_predicting_the.html

Marina Noordegraaf .... said...

Ha Wow!ter, het gaat hierbij om de VS als ik het goed zie?

www.flickr.com