Tuesday, October 30, 2007

Stratego voor Vrouwen

"Bescheidenheid siert de mens. Maar het maakt hem niet zichtbaar"

Monic Bührs en Elisa de Groot


Zojuist heb ik het net uitgekomen Stratego voor Vrouwen soldaat gemaakt.

Het boek past mooi in het rijtje boeken dat ik de afgelopen jaren al heb verorberd: Hardball for Women, Ongeremd stijlvol, Lef!, Snelle meiden komen ver, Machiavelli voor vrouwen, Logica van de macht, Wie is hier nu eigenlijk de baas?

Kort over één kam gescheerd zeggen alle boeken het zelfde: Je verdient het (die promotie, die opslag, die erkenning) … maar je krijgt het niet. Vervolgens wordt er uiteengezet hoe dat komt én wat je eraan kunt doen.

Hoe het komt


It's a man's world

Tegen de tijd dat je de arbeidsmarkt betreedt, heb je meer dan 20 jaar 'lieve meisjes training' achter de rug. Maar eenmaal aan het werk blijkt het principe: "je doet je best en je krijgt daar waardering voor" ineens niet meer te gelden. Je bent terecht gekomen in een cultuur die (nog steeds) met name door mannen gedomineerd wordt. Je bent aan een spel begonnen zonder de regels (geschreven door mannen, die zich daar overigens ook niet altijd bewust van zijn) te kennen!

Krabbenmand

Ook als je de spelregels wél kent, heb je als vrouw de schijn tegen. Stereotypen wortelen diep. Een besluitvaardige man is een leider, een besluitvaardige vrouw een "iron lady". Als een vrouw zorgzaam is dan is dat vanzelfsprekend, een man hoeft maar achter de kinderwagen te lopen en hij krijgt al applaus. Maar ook vrouwen onderling houden elkaar tegen. Omdat vrouwen over het algemeen veel waarde hechten aan gelijkheid zijn ze er (onbewust) niet blij mee als jij die ladder bestijgt en zij niet.

Disappearing acts

Meisjes laten al heel vroeg relationeel gedrag zien en worden hierin ook gestimuleerd. ("Wat een lief meisje" versus "Wat een stoere jongen"). Ook in organisaties zijn vrouwen vaak meer bezig met relationeel, ondersteunend werk. Dat werk draagt weliswaar bij aan een goede werksfeer en een goede voortgang van projecten maar wordt niet vanzelfsprekend opgemerkt of gewaardeerd. Het zijn zogeheten "disappearing acts".

"Het voorkomen van bosbranden wordt veel minder op waarde geschat dan het blussen ervan", weten Monic Bührs en Elisa de Groot

Wat je eraan kunt doen

Verlies je naïeviteit

Er is geen prins die je komt redden. (Toch is dat wel de boodschap van de meeste Disneyfilms die ook de huidige generatie meisjes te zien krijgt. Shrek 1, 2 en vooral 3 zijn daarop trouwens een positieve uitzondering!).

Je zult je de spelregels eigen moeten maken en je handelingsrepertoire moeten uitbreiden. Een aantal tips ..
 • Vergroot je organisatiesensitiviteit en maak een krachtenveldanalyse (wie heeft de meeste invloed, met wat voor (arche)type man heb je te maken, wat voor (arche)type vrouw ben jij, wie is maatjes met wie, hoe komen beslissingen tot stand)
 • Bewandel niet alleen de formele weg
 • Ontwikkel je relativeringsvermogen. Trek je een "Nee" niet persoonlijk aan. Neem het op de koop toe dat iemand je wel eens niet zo aardig kan vinden
 • Wees je bewust van het effect van je gedrag
  • taalgebruik (vermijd verkleinwoorden. Je hebt geen baantje, maar een baan. Je hebt geen collegaatjes, maar collega's)
  • stem (vermijd een hoge kinderlijke stem)
  • houding (neem - letterlijk - ruimte in, sta rechtop)
 • Wees je bewust van heersende stereotyperingen
 • Profileer je! Als je toch relationeel werk besluit te doen, maak het dan zichtbaar!

 • Maak je ambitie kenbaar en wacht niet tot je gevraagd wordt

Glazen klip

Volgens een recent onderzoek van Michelle Ryan komen díe vrouwen die wel door het glazen plafond heen breken geregeld terecht op een glazen klip: hoge functies met veel risico eraf te vallen.
"Mensen kiezen voor een man als leider als het goed gaat met een bedrijf, en voor een vrouw als het slecht gaat", aldus Ryan. Ze vindt het positief dat vrouwen gezien worden als goede probleemoplossers. "Maar het nadeel is wel dat ze daardoor op de glazen klip terechtkomen".
Daar kunnen ze elk ogenblik vanaf vallen en dan schiet het nog niet op.

"Vrouwen zullen pas echt helemaal gelijkwaardig zijn wanneer ook middelmatige vrouwen op hoge posten terechtkomen", zegt Francoise Giroud


If you can´t beat them, join them

Wat Stratego voor vrouwen mij vooral geleerd heeft, is dat je jezelf niet verloochent als je het spel doorziet. Misschien houd je je liever niet bezig met ongeschreven regels en politieke spelletjes, maar ook al vind je het niet leuk: je hebt er mee te maken! Dus wat is er mis met goede bedoelingen hebben én het spel op jouw manier goed kunnen spelen? If you can't beat them, join them.

De Sinterklaastijd nadert. Je hoeft de speelgoedwinkel maar binnen te lopen om de scheiding tussen de oogverblindend roze meisjeswereld en de vechtklare jongenswereld te zien. Ik vermoed dat boeken als Stratego voor Vrouwen nog een aardige tijd noodzakelijk zullen blijven ...

Besluit ik met een zelfgemaakt retorisch gedicht

Wacht jij graag op het witte paard?
Met prins en toebehoren
En voel jij je dan bij ZIJNE komst
onkritisch uitverkoren
Sluit jij je ogen voor het kwaad?
tot hij de kwestie redt
of blijf je wakker en paraat
en sta je op uit bed ...

M.

4 comments:

Anonymous said...

he, Marina!
Wat geweldig om zo op een rijtje in een notedop te lezen waar wij een jaar heel hard aan gewerkt hebben (tot de roze lego aan toe!). Je hebt me vreselijk nieuwsgierig gemaakt en ik ga het boek meteen lezen!
Nic.

Marina Noordegraaf .... said...

Ha Nic!
Ja, het was een mooi project waar we aan werkten! En er is ook duidelijk een markt voor.
Als je wilt mag je mijn exemplaar lenen. Is wel her en der onderstreept!
Grtz, Marina

Anonymous said...

Mooi stukje, bedankt.

Cheers,
Danniëlle (die vroeger altijd Playmobil aan Sinterklaas vroeg)

ps: Die prins bestaat dus echt niet? :-)

Marina Noordegraaf .... said...

graag gedaan, daan

Als jij die prins al niet bent tegengekomen, weet ik zeker dat ie niet bestaat :-)

www.flickr.com