Tuesday, January 29, 2008

Scheikunst

.

Liek Schoeren tipte me op de Flickr groep die kunst maakt van het periodiek systeem der elementen. 96 artiesten uit acht landen maakten samen deze visuele weergave van de bijbel der chemie.

Welke chemicus krijgt daar nou géén weke knieën van :-)

Al op het VWO had ik groots ontzag voor Mendelejev, de man aan wiens brein het periodiek systeem ontsproot. Hoe had deze man de voor ons niet-zichtbare wereld zo duidelijk kunnen indelen? Hoe was het mogelijk dat hij de eigenschappen van elementen die nog niet ééns ontdekt waren, had kunnen voorspellen?

Het periodiek systeem der elementen spreekt tot de verbeelding. Theodore Gray heeft zich al een aantal jaren geleden op dit gat in de markt gestort. Zijn producten mogen er dan ook zijn. Welke chemicus wil er nou geen periodic table table in zijn woonkamer? Ook níet-chemici zullen zijn vakmanschap, deze scheikunst, vast kunnen waarderen. In de periodieke tabel van visualisatiemethoden werd de link tussen scheikunde en beelden ook gelegd.Het lijkt misschien een gekke combinatie: kunst en scheikunde. "Art and Science go on a date"?

Maar ik zie dat zelf heel anders.

Chemici (zeker de organici onder hen) zijn beelddenkers pur sang. Een onzichtbaar molecuul krijgt op papier en in het hoofd een visuele representatie: de molecuulstructuur. En met die beelden creëren chemici verbindingen die nooit eerder op de aarde hebben bestaan...

... Als dát geen scheikunst is ..

M.

2 comments:

Unknown said...

Ik was nooit zo best in scheikunde maar dat beelddenken, dat vond ik wel wat. Scheikunde had veel meer mijn interesse dan het abstracte wiskunde.

Mooie plaatjes!

Marina Noordegraaf .... said...

@ Ed

ik had tot deze post nog nooit zo concreet de verbinding gelegd tussen beelddenken, mijzelf en de scheikunde, maar het is wel weer een leuke ontdekking dat er in mijn wandelwegen toch wel logica te bespeuren valt :-)

www.flickr.com