Monday, January 29, 2007

Geanimeerd Leren

Alcohol in the brain


"Helping people understand how genetics affects their lives and society".
Dat is het doel van het "Genetics Learning Center" van de Universiteit van Utah. Animaties en interactieve demo's gidsen je door de biochemie van alledag.

In de categorie "Science of Addiction" kun je mouse party spelen. "Mouse Party is designed to provide a small glimpse into the chemical interactions at the synaptic level that cause the drug user to feel 'high' ". Er zijn muizen aan de alcohol, cocaïne, LSD, XTC, marihuana, heroïne en metamfetamine. (Voor het begrip is een beetje "biochemisch jargon" in je broekzak geen overbodige luxe).

Waar je geen voorkennis voor hoeft te hebben, is bijvoorbeeld de simulatie van DNA-extractie in een virtueel lab. Handig! Als je het één keer hebt gezien, gaat het in het echt vast een stuk efficiënter!


Ook leuk: We veranderen de hele klas in een grote synaps. Jij de neurotransmitter, ik de receptor. Dan gaat neurochemie pas echt leven!

Sommige demo's schieten hun doel voorbij. Het maken van een neuron met hulp van dr. Dendristein is dan wellicht een visueel plezier, maar het duurt zo wel érg lang om de onderdelen van een zenuwcel uit je hoofd te leren. (Het middel moet het doel wel dienen).

Hoe dan ook: Leren hoeft al lang niet meer saai te zijn.

Meer materiaal voor leraren hier.

M.

Via
Synaps via

2 comments:

Unknown said...

Leuk, die muizengame!

Op http://www.edheads.org/activities/knee/index.htm kunnen kinderen ook nog aan de slag met virtuele operaties.

Marina Noordegraaf .... said...

Geinig! Als ik mijn lichaam ter beschikking zou stellen aan de wetenschap dan zou ik het best fijn vinden als d'r eerst virtueel geoefend was. Be prepared!

www.flickr.com