Friday, January 26, 2007

ANP foto's voor educatieve doeleinden


Het ANP Historisch Fotoarchief heeft foto's van de watersnoodramp uit 1953 "gevonden". Het zou gaan om zo'n 300 beelden, die stonden op glasplaten en 4x5 inch filmsheets. Ze waren tot voor kort onbekend bij het fotoarchief. Hoe ze gevonden zijn, vermeldt het persbericht niet.

Het lijkt erop dat de afdeling PR & Communicatie van het Historisch Fotoarchief het "nieuws" aangrijpt om reclame te maken voor haar beeldbank. Is verder niks mis mee, want er ís ook iets om reclame voor te maken:

"Op www.anpfotoarchief.nl mogen de foto's, die in medium resolutie beschikbaar zijn, voor privé-gebruik en voor educatieve doeleinden gratis worden gebruikt. Binnen de strenge wereld van het Auteursrecht is dit een verregaande en unieke concessie", aldus het ANP.

Voor werkstukken heeft het ANP er alvast een aantal voorgeselecteerd.

En ik mag ze dus ook gebruiken voor mijn blog. Die is deels privé en deels ter "lering ende vermaak" van mijn lezers. Lijkt me toch ook behoorlijk educatief ...

Je kunt in het historisch fotoarchief zoeken op 'trefwoord' en op 'jaartal'. Best grappig om álle beelden van 1900 (dat zijn er op dit moment zes) en b.v. 1969 (op dit moment 799 beelden) te laten tonen.

Het trefwoord dat je intoetst blijkt gevonden te worden in de omschrijving van het beeld. Zoek je op 'concentratiekampen' dan vind je (d.d. vandaag) 11 resultaten, zoek je op 'concentratiekamp' dan vind je er veel meer: 66. Je ziet dat trefwoord dan terug in de omschrijving van het beeld, b.v:

beschrijving: "AUSCHWITZ - Portret van kamparts Josef Mengele. Hij werd berucht door zijn zeer wrede en onethische medische experimenten op onder andere tweelingen in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau".

Dit beeld vind je ook met de trefwoorden "zeer wrede"!

Je kunt niet trunceren (heb het geprobeerd met ? en *). Je kunt wél gebruik maken van booleaanse operatoren. Door te zoeken met "ziek of blij" vind je alle foto's met - je raadt het al - ziek of blij in de omschrijving. Maar concentratiekamp of concentratiekampen lukt niet. Dat lijkt te lang. Ik word afgebroken bij "concentratiekamp of concentratiekam".
De booleaanse operator "not" wordt niet ondersteund.

Het fotoarchief roept kijkers op om te helpen de beelden (nog) beter te omschrijven. Dat kan - naast een zuiverder geschiedschrijving - ook nog eens goed zijn voor de ontsluiting.

M.

0 comments:

www.flickr.com