Friday, January 26, 2007

Mag het licht uit?

(Update 1 februari: Het ministerie van VROM doet mee met de actie; de NS zet als alternatieve steunbetuiging de verwarming in de treinen uit tussen 19.55 en 20.00. Gisteren haalde de actie al het NOS-journaal (waarmee het doel meteen al deels behaald is). De beheerder van het stroomnet, Tennet, waarschuwde dat de stroom kan uitvallen als veel mensen tegelijkertijd het licht uitdoen. En dan is het na 8-en ook nog donker).

L'alliance pour la planète roept alle wereldburgers op om op 1 februari a.s. van 19.55 tot 20.00 alle lichten in huis te doven. De actie "vijf minuten rust voor de planeet" breidt zich inmiddels uit van Frankrijk via België naar Nederland.

Het doel van de actie is:

"d’attirer l’attention des citoyens, des médias et des décideurs sur le gaspillage d’énergie et l’urgence de passer à l’action"
(de aandacht van burgers, media en beslissers te richten op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen)

Waarom op 1 februari? Omdat klimatologische experts van de Verenigde Naties de volgende dag in Parijs het nieuwe Klimaatrapport bespreken. In de media gaan nu al berichten rond met titels als "zeespiegel stijgt minder dan verwacht". Excuus om de ogen te sluiten? Het is maar hoe je het brengt. De zeespiegel stijgt dus wél.

Met een donkere planeet kunnen burgers het signaal afgeven dat zij hun ogen alvast níet sluiten voor de "ongemakkelijke waarheid" van de klimaatverandering. En bereid zijn tot actie!

Via de RTE (Gestionnaire du Réseau de Transport d'Electricité) kun je volgen of deze actie - in Frankrijk - ook echt leidt tot een dip in het energieverbruik. Gaaf!
En als iedereen mee doet is het vast (achteraf dan, want je mag die vijf minuten ook niet online natuurlijk) ook te volgen via live sattelietbeelden!


Dus: Mag het licht uit?

Maak de actie bekend aan vrienden, bekenden en/of lezers van jóuw blog. We Care!

M.

Poster via

0 comments:

www.flickr.com