Wednesday, March 28, 2007

Web 2.0: klaar voor de werkelijkheid? Part II


Het was een leuke dag gisteren. Toch blijft er één ding knagen.

Web 2.0 is voor en door iedereen. Zou het dan niet zo moeten zijn dat een web 2.0 conferentie mindert draait rondom de sprekers en meer rond het publiek? Er kwamen een paar vragen uit de zaal. Er kwamen er zelfs een aantal uit het land via een backchannel. Maar zou het niet mooi zijn als iedereen mee kon doen? Of beter nog: als iedereen zijn of haar kennis ter plekke toe zou voegen?

Hoe dan? Een aantal ideeën:

  • Geef deelnemers in ieder geval een stem. Presenteer stellingen en geef het publiek de kans daar middels een elektronische "poll" ja of nee op te zeggen. Iedere bezoeker krijgt dus toegang tot internet. Moet kunnen in Mediaplaza. Toch?
  • Laat deelnemers zelf oefenen in kleine groepen (over hoe je dit vorm kunt geven, kun je een hele aparte post schrijven. Wellicht later :-))
  • Laat iedereen kennis toevoegen in de vorm van een zogeheten "group decision room" (ook wel versnellingskamer genoemd). Je krijgt een vraag, typt je oplossing in op een PC. Vervolgens worden alle oplossingen van alle deelnemers - anoniem - geordend en gepresenteerd op een scherm. Een prachtige manier om in korte tijd gezamenlijk een probleem te bediscussiëren en op te lossen, nieuwe strategieën te definiëren of plannen uit te werken. En iedereen - verlegen of niet - draagt zijn of haar steentje bij. Ideaal voor een interactief congres, lijkt me. Of dit ook voor 200 personen kan, weet ik niet. Maar het zou moeten kunnen, vind ik!
  • Wellicht kan Twitter hier nog iets in betekenen? Maak alle deelnemers van een conferentie tot vriend van de spreker en laat een ieder opschrijven wat ze toe te voegen hebben.
  • Iemand andere ideeën waarbij de "Wisdom of the Crowds" ook op een conferentie wordt aangesproken? (Ik realiseer me dat dit weblog nou niet bij uitstek geschikt is om met zijn allen te brainstormen, maar het kan een begin zijn)

Web 2.0 is all about conversation. Idealiter zijn de makers van een congres over web 2.0. de "conversation architects". Ik zou het leuk vinden als jullie met me mee willen denken over manieren om conferentie conversaties in vruchtbare banen te leiden!


voorbeeld van group decision software

M.

Plaatje via

4 comments:

WoW!ter said...

Iedereen voortaan zijn laptop mee. Of anders een SMS dienst? Ik denk de laatste.

Marina Noordegraaf .... said...

Iedereen heeft een mobiele telefoon. Dus dat maakt het alvast haalbaar inderdaad!

Alain said...

Zou mooi zijn, maar haalbaar? Nu misschien een ander ideetje, vooraleer er dergelijke meetings gebeuren, enkele topics, vragen, cases aangeven, zodat mensen met interesse via social software kunnen deelnemen aan gesprek en dit resultaat bespreekbaar maken. Misschien willen heel wat deelnemers totaal niet actief deelnemen?

Marina Noordegraaf .... said...

@ alain.
ziet er toch haalbaar uit, jouw oplossing :-)
zou goed kunnen dat mensen niet mee willen doen. toch geloof ik zelf dat iedereen best mee wil doen als daar maar een goede manier voor gevonden wordt. en dat die goede manier voor iedereen anders is maakt het natuurlijk tegelijkertijd lastig maar ook een uitdaging!

www.flickr.com