Vandaag - 3 mei - is het internationale dag van de persvrijheid.
Waarom dat nodig is?
Wist u dat ...
- er volgens het CPJ vorig jaar 110 journalisten zijn vermoord? De RSF is voorzichtiger en komt op 81 doden die zeker gerelateerd zijn aan de schending van de persvrijheid
- er gisteren een Journalist Memorial is onthuld in Normandië, waar de namen van "1,876 journalists killed (since 1944) while trying to keep us informed" zijn ingekerfd?
- er 134 journalisten in de gevangenis zitten?*
- China er daarvan 31 voor zijn rekening neemt?
- het aantal internetreporters (blogger, online editor) dat gevangen wordt genomen een steeds groter aandeel inneemt (nu 1/3)?
- de WAN (World Association of Newspapers) zich steeds meer zorgen maakt dat maatregelen in de strijd tegen het terrorisme gebruikt worden om het debat stil te leggen of te verdraaien?
- zij daarom een 3 mei manifest heeft gepubliceerd waarin ze een oproep doet om op een goede manier om te gaan met de soms conflicterende belangen tussen the war on terrorism en de (pers)vrijheid?
- er ook in Nederland bij de internationale dag van de persvrijheid wordt stil gestaan en dat je het programma van 3 mei vanmiddag kunt volgen via live stream video?
- de discussie over persvrijheid in Nederland draait rondom de bescherming van bronnen?
- er in 74 landen persvrijheid bestaat, in 58 landen gedeeltelijke persvrijheid en in 63 landen géén persvrijheid .....?
- dat Amnesty en Free Voice vandaag een petitie organiseren ter vrijlating van de 77-jarige Birmese journalist en schrijver U Win Tin. Hij verblijft al 18 jaar!! in de gevangenis
Freedom House vergelijkt de persvrijheid met de kanarie in een mijn:
"Als die het loodje legt, moet je oppassen. Dan lopen ook de mijnwerkers gevaar. Zo is het ook met persvrijheid. Als die wordt aangetast, lopen ook andere mensenrechten gevaar".
Meer weten? Bezoek www.worldpressfreedomday.org of www.persvrijheid.nl
M.
* volgens cijfers van de CPJ (Comittee to Protect Journalists) van 1 december 2006. De RSF houdt het op 125.
UPDATE 16:30: Zojuist de livestream presentatie van het onderzoek ‘Bronbescherming onder druk in Nederland’ door Stella Braam en Astrid van Unen gezien. Eén mooi woord (dat natuurlijk eigenlijk beter niet zou kunnen bestaan) dat ik er aan over heb gehouden wil ik jullie niet onthouden: journalistitie (samentrekking tussen journalistiek en justitie).
In de presentatie doen de dames aan de NVJ o.a. de suggestie om incidenten in de journalistiek beter te gaan registreren en journalisten beter voor te lichten over hun rechten.
0 comments:
Post a Comment