Monday, May 7, 2007

Je allergie als uitdaging

Voor wat voor gedrag ben jij allergisch?

Voor dominant, klagerig, betweterig, exhibitionistisch, star, onzeker of losbollig gedrag? Voor iets anders? Voor allemaal ... ?


Er is goed nieuws! Jij kunt iets van mensen die dat gedrag vertonen - juist van hen ja - leren. En dat kan het (trainers)leven een stuk relaxter en productiever maken!


Hoe dan?


Door je in de eerste plaats te realiseren dat jouw allergieën een logisch gevolg zijn van jouw (kern)kwaliteiten. Zélfs je allergieën horen bij jou! (ook al wil je dat liever niet horen). Dit besef leidt tot een mildere, relaxtere houding naar de persoon die jouw allergie belichaamt.


Noem het een oefening in tolerantie.


Daniel Ofman's boek "He, ik daar ..." leert je om je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën uit te werken in een zogeheten kernkwadrant**. Hieronder zie je een voorbeeld:
  1. Stel, je gedrag kenmerkt zich door flexibiliteit: een kernwaliteit.
  2. Maar elke kwaliteit - hoe mooi ook - kent zijn valkuil: het letterlijke te veel van het goede. De valkuil van flexibiliteit is wispelturigheid.
  3. Het postief tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. In dit geval standvastigheid.
  4. Schiet de uitdaging door dan leidt dat tot starheid: je allergie. Zo zie je hoe je allergie als vanzelf uit jouw kernkwaliteit volgt.

De meeste mensen vinden het niet zo gemakkelijk om aan hun
uitdaging te werken. Ze zijn té bang voor haar schaduwzijde. Te bang dat ze verworden tot hun eigen allergie. Hoe zet je je over deze gedachte heen?

Bij ons immuunsysteem werkt het zo: Wil je verschoond blijven van bof, mazelen of rode hond, dan dienen ze je de ziekteverwekkers - zij het in kleine hoeveelheden - juist toe.


Ik zie wel een parallel. Wil jij jezélf versterken? Neem dan eens een voorzichtig kijkje naar je allergie. Of sta in ieder geval open voor de mógelijkheid dat zélfs deze persoon - met dat gedrag dat jij zo verafschuwt - zijn of haar kernkwaliteiten heeft.


Rest me jou en jouw allergie nog één ding toe te wensen: Geniet van elkaar, maar wel met mate!


M.

Plaatje via

* de huis-tuin-en-keuken-opvolger van Daniel Ofman's beroemde boek uit 1992 "Bezieling en Kwaliteit in organisaties"
**
Zelf een kernkwadrant maken? Laat je inspireren door dit rijtje

7 comments:

Henk said...

We hebben een keer een kernkwadrantenkaartspel met ons team gedaan. Kwamen best verrassende dingen uit.

Marina Noordegraaf .... said...

Leuk! En, ben je al vrienden geworden met je allergie? ;-)

Anonymous said...

Komt me bekend voor van de loopbaan cursus. Maar er iets mee doen in werkelijkheid is best moeilijk.

Marina Noordegraaf .... said...

@ daan
ja, dat schrijft Ofman zelf ook. Daarom denk ik maar zo: als je je alleen al realiseert dat je allergie iets over jezelf zegt, ben je al weer een stuk verder!

Henk said...

@Marina: nou vrienden... Ikherken hem/haar en dat is al heel wat. 't Is al een tijdje geleden en alles is een beetje weggezakt.

Anonymous said...

Op de cursus die ik deed, ook met dit kernkwadrant gewerkt.
Mijn allergie: perfectionisten.

Marina Noordegraaf .... said...

@hans. heb jij dan toevallig "flexibiliteit" als kernkwaliteit? heeft de cursus je nog iets blijvends opgeleverd? (behalve inzicht in je allergie natuurlijk)

www.flickr.com