"Deze maand is de website kerkeninbeeld officieel in gebruik genomen. Daarmee is de fotocollectie van het Instituut voor Liturgiewetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, de grootste beeldbank van kerkgebouwen in Nederland, nu ook via het internet te raadplegen",
Mijn eerste reactie is positief: hoe meer (beeld)materiaal er op internet beschikbaar komt, hoe beter.
Maar "ja, maaren" zijn er ook:
- Ik vind de interface ouderwets, onooglijk en niet gebruikersvriendelijk
- De foto's zijn (nog) niet ontsloten (je weet wel in welke plaats de kerk staat, maar niet om welke kerk het gaat)
- Waarom zijn er alleen katholieke en protestante kerken opgenomen? Geven islamitische kerken niet ook een "spiegel van de cultuurwetenschap"? (Archives do violence to the truth)
Ik lees de verantwoording:
"Sinds 2000 is er hard gewerkt aan de digitalisering en beschrijving van de collectie. Wanneer het hele archief eenmaal is ingevoerd, kan het behalve op plaats ook worden geraadpleegd op onder meer onderwerp, iconografie en ontstaansperiode"
We schrijven inmiddels 2007. Ik snap dat het tijd kost om oud materiaal te digitaliseren. Maar hoeveel jaar is er nog nodig om de collectie te ontsluiten? Haalt het Instituut voor Liturgiewetenschap zich geen monnikenwerk op de hals? Waarom betrekken zij de "wisdom of the crowds" (nog) niet bij het beschrijven van de beelden?
Als je jezelf ten doel hebt gesteld alle kerken in verleden en heden in beeld te brengen, zou het dan niet handig zijn om dat via een gebruikersvriendelijke interface te doen? Zoals Funky Fish (zie Google Maps Mashup screenshot beneden) maar dan zonder onderscheid des geloofsovertuiging? En dan ook nog met een leuke tijdlijn erbij?
Het is natuurlijk maar een idee van een "beste stuurvrouw aan wal". Misschien zien jullie het anders? En .... wie ben ik uiteindelijk om mensen hun monnikenwerk te onthouden :-)
M.
Foto via
2 comments:
Toch bedankt voor de tip, stuur ik door naar een collega :-)
da's goed hoor ;-)
Post a Comment