Friday, February 29, 2008

Postdatumfraude: Buiten spelen terwijl Blogger post

.
Dit is een bericht uit het verleden.

(Burger)journalisten krijgen geregeld te maken met het fenomeen "embargo": je krijgt een persbericht met het verzoek daar tot de datum en tijd die in het persbericht vermeld staat níet over te schrijven.

Met de nieuwe feature van Blogger in Draft "Scheduled Posts" (geplande posts) kun je op zo'n embargo inspelen. Je maakt je post vast helemaal klaar om te publiceren en stelt vervolgens onder de berichtopties de gewenste datum en tijd van publiceren in.

Loopt het embargo bijvoorbeeld af op vrijdag 29 februari 15:00 dan kun je je bericht op exact die tijd laten publiceren terwijl jij lekker andere dingen aan het doen bent. Met deze post test ik uit of het ook zo werkt als ik denk.

Dus, als het goed is, ben ik op het moment van het verschijnen van deze post lekker buiten aan het spelen :-)

Andersom kan trouwens ook. Ik sla geregeld posts op in draft. Zo zou ik een post die ik een jaar geleden als draft bewaarde, vandaag af kunnen maken en publiceren. De post krijg dan de datum van een jaar geleden en is daarmee eigenlijk een bericht uit de toekomst. Best leuk om in zo'n post te voorspellen dat Microsoft op 28 februari 2008 een boete zal krijgen van 900 miljoen euro voor het schenden van de Europese concurrentieregels (zo, die Marina was visionair :-))

Maar nee, laat ik me inhouden :-) Eerlijk en legaal bloggen, toch?

M.

Foto

4 comments:

Henk said...

Bedankt voor de tip! Die paraplu heb je hier wel nodig nu!

Daniëlle said...

Tuurlijk! Bij web-log kan dat overigens niet, alleen als je een betaald account hebt. Ik moet het dus soms met 'draft' doen. Ook niet verkeerd trouwens.

Fijn weekend!

Unknown said...

Een bericht niet meteen terugzien na het op 'send' klikken zal voor mij wel even wennen zijn maar handig is het wel, als je lekker vooruit kunt werken op dagen dat je teveel tegenkomt om over te kunnen schrijven!

Marina Noordegraaf .... said...

@ henk

graag gedaan! bij mij was de paraplu gisteren ook geen overbodige luxe :-)

@ daan

draft is ook handig! bij mij is het aantal drafts (nooit (eerder) gepubliceerde ideeën) trouwens ongeveer even groot als het aantal posts.

Jij ook fijn weekend!

@ edwin

dat biedt zeker perspectieven! (Zo zou je op een congres "live" kunnen bloggen zonder je PC aan te hebben gehad :-))

www.flickr.com