Monday, March 31, 2008

Imagineering a great place to live

.

Heb jij wel eens last van hoofdschuddende mensen in je omgeving die je betichten van "te veel idealisme", "naïeviteit" of "zweverigheid"? Dat je (nu nog) niet weet hoe het er werkelijk aan toe gaat in de wereld? Zo ja, wat was je reactie? Terugtrekken? Aanpassen? Of je kop nog verder boven het maaiveld uitsteken en daarbij een onthoofding riskeren?

Er ís een andere manier: bundel de krachten! Éen plek waar dat kan is Great Place to live: een warme douche voor mensen die zich met hun bijzonder mooie intenties geregeld in de kou hebben voelen staan. Toen ik afgelopen vrijdag naar de Naamlooz borrel ging, liep ik recht in de armen van oprichtster Noor Bongers die samen met Sanne Roemen de goede vragen aan het bedenken was voor de overwerkers. De avond stond dit keer namelijk in het teken van 8 uur overwerken voor het goede doel

Wij en Zij


Mijn bescheiden bijdrage van de avond bestond daaruit de maaltijd van een creatief, Erik Koopman, te sponsoren. Hij werkte die avond over voor "de Hugo van Lawick foundation". Erik vertelde over zijn visie op de wereldproblematiek. Oorlogen ontstaan en bestaan voort door de focus op verschillen in plaats van op de overeenkomsten. Jij en ik, zij en wij, hebben veel meer gemeen dan we denken/willen. Kortom, mensen zijn eigenlijk niet zo anders dan wij lol

Tijdens het eten had ik een boeiend gesprek met de broer van Hugo van Lawick: Godi van Lawick. Hij vertelde over de prachtige foto's en films die wijlen zijn broer in Afrika maakte. Het is materiaal dat de "menselijke kant" van dieren laat zien. Godi gebruikt het materiaal voor natuureducatie in Tanzania. Door de foto's en films te bekijken leren de kinderen aldaar de Afrikaanse natuur en haar dieren te respecteren: "Dieren zijn eigenlijk niet zo anders dan wij".

Daarnaast ontmoette ik een aantal oude bekenden, de organisatrice van 8u02008 (de tag voor dit evenement) en een nieuwe bekende: DoornRoos imagineers die ons in een zinnenprikkelende Pecha Kucha meenam in haar wereld waarin ze (droom)beelden van de klant vertaalt in fantasieprikkelende ontwerpen: "We zijn eigenlijk allemaal op zoek naar zinnenprikkelende ervaringen"

Je licht laten schijnen


De bijeenkomst van afgelopen vrijdag was een prachtige vrijplaats voor mensen met dromen, ambitie, en passie. Toch bekruipt me op dit soort avonden ook altijd een ander gevoel. Waken we er wel genoeg voor dat de-nek-uitstekers zich niet écht als "een nieuwe garde" gaan zien? Want dat klinkt in mijn oren bijna net zo elitair als CEO, baas, of hierarchie en niet bepaald verbindend.

Wat mij betreft is het ware verbindende leiderschap "leading by example", waarbij je de weg vrijmaakt voor anderen om je voorbeeld te volgen. We lijken tenslotte meer op elkaar dan we verschillen!" (en ja, óók de bazen!)

Marianne Williamson zei dat een stuk mooier:
"And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we're liberated from our own fear, our presence automatically liberates others"
M.

Foto

P.S. Dankzij Gerjanne werd ik erop gewezen dat het citaat hierboven niet van Mandela was maar van Marianne. Bedankt!

2 comments:

Noorderlicht said...

Wat een mooi bericht! En het seminar Verbindend Leiderschap was MOOI. Hier kwam de 'nieuwe' en de 'oude' wereld samen ; ) de universiteit Nyenrode én het GPTL netwerk. Samen spreken en ontmoeten, samen ontdekken dat spiritualiteit en zakendoen prima samengaan. Of, dat wisten we eigenlijk al .... Maar fijn dat het steeds gewoner wordt.

Marina Noordegraaf .... said...

@ noor
Dat is zeker heel erg fijn! Mooi dat jij daar een verbindende rol in kunt spelen!

www.flickr.com