Wednesday, April 2, 2008

De boekrecensent bekent kleur

.
Boekrecensies zeggen niet alleen iets over het boek, maar minstens zoveel over de recensent. Neem de recensie van "De kleine prinses" die ik onlangs maakte. Jef maakt er iets heel anders van! Hij pakt een detail uit het boek waar hij zich door geraakt voelt: het vertaalde gedicht van Oriah Mountain Dreamer.

Ik zei al eerder tegen mezelf dat een boekrecensie niet meer aan een bepaalde vorm was gebonden, maar soms ga ik dan toch weer de geƫikte paden en lanen op en probeer ik het geheel samen te vatten in een stuk tekst.

Maar de recensie van dit boek is een gedicht. Dank voor het wakkerschudden, Jef!

Het maakt me niet uit wat je doet voor de kost. Ik wil weten wat je diepste verlangen is. Ik wil weten of je durft te dromen dat jouw verlangen werkelijkheid wordt.

Het maakt me niet uit hou oud je bent. Ik wil weten of je het risico durft te lopen om voor idioot versleten te worden omdat je altijd op zoek bent naar liefde, naar een droom of naar een vol en avontuurlijk leven.

Het maakt me niet uit wat je sterrenbeeld is. Ik wil weten of je contat kunt maken met je diepste verdriet. Ik wil weten of je je afgesloten hebt als een oester, uit angst voor nog meer pijn. Ik wil weten of je de pijn, of het jouw pijn is of de mijne, kunt uithouden, zonder de pijn te verbergen, te verdoezelen of het zogenaamd op te lossen. Ik wil weten of je blijdschap en vreugde, of het de jouwe is of de mijne, kunt verdragen. Ik wil weten of je zo wild kunt dansen dat je er van top tot teen extatisch van wordt, zonder geplaagd te worden door het idee dat je voorzichtig moet zijn, of je bewust moet zijn van door mensen bedachte opmerkingen.

Het maakt me niet uit of je verhalen waar zijn. Ik wil weten of je een ander teleur durft te stellen omdat je eerlijk tegen jezelf bent. Ik wil weten of je het aankunt om voor verrader uitgemaakt te worden omdat je je eigen ziel niet verraadt. Ik wil weten of je trouw kunt zijn en daarom betrouwbaar. Ik wil weten of je de bron van je leven kunt herkennen aan de rand van een meer en of je durft te schreeuwen naar de zilveren maan.

Het maakt me niet uit waar je woont. Het maakt me niet uit hoeveel geld je hebt. Ik wil weten of je na een nacht van diep verdriet en wanhoop en van pijn tot in je botten, nog steeds kunt opstaan en doen voor de ander mensen wat je moet doen.

Het maakt me niet uit wie je kennissen zijn, of op wat voor manier je hier terechtgekomen bent. Ik wil weten of je samen met mij door het vuur wilt gaan zonder angst en zonder terug te deinzen.

Het maakt me niet uit met wie of wat je hebt gestudeerd. Ik wil weten hoe je jezelf staande houdt wanneer je wereld instort. Ik wil weten of je alleen kunt zijn met jezelf en of je kunt houden van jezelf in lege momenten.
Prachtig, toch?

M.

Foto

www.flickr.com