Tuesday, January 2, 2007

Zelfs mijn naam is mooi ...


Laatste tijd nog lekker ge-ego-surft (Did you do a Vanity Search lately)?
Volgens New Scientist bevindt je je dan in een gevarenzone! Egosurfing is "when 'just checking' gets out of control". Beetje zoals Narcissus die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld ....

In het artikel staan nog meer 'modern maladies' zoals photolurking: spending most of your time online flicking through photograph albums posted by strangers. Of bent u misschien een wikipediholic: doe de test en je weet ut. (Waarschuwing vooraf: als je veel van dit soort testjes doet, ben je waarschijnlijk testverslaafd).

Wat me wel boeit aan het artikel zijn de woorden van Pam Briggs,
een specialist in mens-computer interactie aan de Universiteit van Northumbria (VK).

Briggs zegt dat digitale communicatie leidt tot overcompensatie. Bij gebrek aan gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal "we feel we have to put something else into the void, which is often an overemotional or over-intimate message."

Dat bloggers in een spelletje tikkertje privé-informatie blootgeven die ze nog niet in een overvolle kamer zouden durven fluisteren, is dus ook het vullen van de digitale leegte .......

Jeff Hancock - gespecialiseerd in digitale communicatie - zegt dat de manier waarop we ons online gedragen implicaties heeft voor ons offline bestaan: "acting out a particular personality online reinforces the behaviour, making it more likely to be followed in real life".

Interessant.

Je 'digitale zelf' overcompenseert, je 'offline zelf' volgt, waardoor je digitale zelf en offline zelf uiteindelijk samenvallen. Toch? En is dan de digitale evolutie voltooid?

Binnenkort toch eens aan mijn vrienden vragen of ze vinden dat mijn "offline self" al veranderd is .....

M.

Plaatje via

3 comments:

Anonymous said...

Interessant. Ik heb me zelf nog niet afgevraagd of ik online anders ben dan offline. Denk zelf van niet maar ik zal het voor de zekerheid ook eens checken...

Marina Noordegraaf .... said...

Ha Daniëlle,
Leuk om je op mijn blog te zien!
Laat ff weten wat de bevindingen van je vrienden zijn. Jij blogt langer dan ik, dus bij jou zou het dan toch zichtbaarder moeten zijn ;-)

Anonymous said...

Hai Marina,

Tjee, ib ben blij verrast dat bloggers zulke diepe gedachten kunnen hebben!
Overigens kan ik de stlling van overacting wel onderschrijven, ik betrap mezelf daar al geregeld op als ik een telefoongesprek voer, als je niet gezien wordt gedraag je je toch vrijer denk ik .
Verder heb ik wel een beetje medelijden met Narcissus, hij bedoelde er verder niets kwaads mee en volgens mij zijn heel veel mensen graag een god in het diepst van hun gedachten ,ik hoop maar dat ons niet allemaal een Narcissus-lot te wachten!
groeten, Matty.

www.flickr.com