Saturday, February 3, 2007

LSD als trainerscompetentie


De trainerstest - die hoort bij het boek "Het geheim van de trainer" - is nou niet écht een goede graadmeter om te bepalen of het "trainen in je bloed zit". Als je niet zo hoog scoort dan raden ze namelijk aan een training bij KSG Berenschot te volgen.

Dúúh!

Maar één vraag spreekt me wel aan:

Een collega komt naar je toe met een verdrietige blik na het voeren van het functioneringsgesprek met de leidinggevende. Het is duidelijk dat je collega ontzettend baalt en van slag is. Wat doe je?

  1. Je geeft haar advies over hoe ze de argumentatie van de leidinggevende had kunnen opvangen of ombuigen en geeft advies over hoe ze het best zo een lastig gesprek kan voeren om er alsnog het beste er uit te halen.
  2. Je vertelt haar dat ze niet de enige is. Het is nu eenmaal een slap jaar geweest. Zo heeft iedereen een stevig gesprek gehad. Je zegt dat ze het zich niet te persoonlijk moet aantrekken.
  3. Je laat haar zoveel mogelijk haar verhaal doen en vraagt door om waarom het zo een vervelend gesprek was. Je toont begrip voor haar emoties.
  4. Ook jouw gesprek was niet lekker verlopen. Je vertelt haar over hoe je jouw gesprek een plaats heb gegeven. Je weet zeker dat ook haar dat kan helpen om de draad weer goed op te pakken.
Ik weet niet wat jouw antwoord is, maar ik kom 3. in de dagelijkse praktijk nauwelijks tegen. Het blijkt maar al te lastig gewoon je verhaal te doen zonder op allerlei - goedbedoelde - adviezen getracteerd te worden. Maar daarmee geef je - onbewust - het signaal af dat jij er niet op vertrouwt dat hij of zij het probleem zélf kan oplossen.

LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) is dan veel zinvoller.

De parallel naar het trainersvak? Als het trainen in je bloed zit, dan ben je diendend aan het leerproces van je cursist. Met LSD (nót the drug) maak je de potentie van je cursist vrij!

M.

Plaatje via

2 comments:

Unknown said...

Met LSD 25 moet dat ook wel lukken ^^

Marina Noordegraaf .... said...

yep, for the time being ..

www.flickr.com