Thursday, April 12, 2007

Digitaal besluitvormingslaboratorium


Heb je je er ook wel eens over verbaasd dat een besluit op de werkvloer lang niet altijd op basis van rationele argumenten wordt genomen? Hoe het toch kan dat er zoveel tijd overheen gaat voordat die afzichtelijke knoop wordt doorgehakt? En waarom er gisteren X werd gezegd, maar vandaag toch Y wordt besloten?

Je staat niet alleen.

"Collectieve besluitvorming is vaak moeilijk, belast veel mensen, kost een hoop tijd, kan veel frustratie opleveren en zelfs ten koste gaan van de gezondheid van werknemers", aldus Ad van Deemen, hoogleraar Beslistheorie aan Radboud Universiteit. De Nijmeegse onderzoeker hoopt meer licht te werpen op collectieve besluitvormingsprocessen in het NSM (Nijmegen School of Management) Decision Lab. Het besluitvormingslab opent op 27 april. De proefpersonen in het lab zullen al hun (onder)handelingen digitaal gaan uitvoeren.

"We bestuderen hoe mensen samenwerken en samenspannen, hoe coalities tot stand komen en hoe conflicten ontstaan. Om dan heel precies te weten welke wegen gevolgd worden en hoe bepaalde voorwaarden die je vooraf of tussentijds stelt de zaak be├»nvloeden, moet je alle onderhandelingsverkeer digitaal opslaan om het te kunnen analyseren.”

Wil jij als journalist meekijken met de experimenten? Meld je aan via wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl

M.

Cartoon via

www.flickr.com