Thursday, April 5, 2007

Trainen van Groningen tot Middelburg


"Groningers zijn eigenzinnig en onafhankelijk", kopt het persbericht dat de promotie van Jan van den Broek aankondigt. De promovendus dook de Groninger Archieven in en hoopt op 12 april te promoveren op het proefschrift met de titel:

"Groningen, een stad apart.
Over het verleden van een eigenzinnige stad (1000-1600)
".

Van den Broek concludeert dat de fysieke afstand van Groningen tot bestuurscentrum Den Haag ook zorgde voor een mentale afstand. "Dit werd nog eens versterkt doordat het de enige grote stad was in het Noorden van het land. Een soort eiland in het midden van een heleboel niets", aldus het persbericht.

Kunnen zijn conclusies wel doorgetrokken worden naar het heden? Van den Broek denkt van wel: "Die eigenzinnigheid en sterke hang naar onafhankelijkheid is toch altijd een typisch trekje geweest van de mensen hier. Al loopt Groningen nu natuurlijk lang niet meer zo uit de pas als vroeger".

Waarom ik dit interessant vind?

Ik geef trainingen van Groningen, Leeuwarden, Hoofddorp, Arnhem tot Middelburg. Nou houd ik niet van stereotypes maar toch moet ik constateren dat het anders is om Groningers les te geven dan Arnhemmers.

Dus toch maar even zwart-wit:

Groningers zeggen precies wat ze denken (komt soms bot over, maar zo bedoelen ze het niet). Middelburgers stellen duidelijkheid op prijs. Hoofddorpers houden van een boodschap verpakt in humor. Als Arnhemmers zeggen dat ze de opdracht morgen - echt waar - in zullen leveren dan bedoelen ze dat het ook best een dagje later kan worden. En in Limburg heb ik nog nooit mogen trainen, dus dat zegt ook wel wat ;-)

Zo zwart-wit is het niet, maar ik ervaar duidelijke verschillen in den lande. Hebben jullie dat ook?

Maar er zijn ook grote overeenkomsten. Uiteindelijk draait trainen overal om hetzelfde: begrijpen en begrepen worden. Dat maakt het trainersvak nou zo boeiend!

M.

PS ik ga de komende dagen undercover in Friesland. Handig voor het geval ik daar in de toekomst nog eens training mocht komen geven :-)

6 comments:

Anonymous said...

Ai, ik ga me niet wagen aan een stereotype beeld van de Limburger :-)

Marina Noordegraaf .... said...

jammer ;-)

joop said...

Hoe zit het dan met Noord-Hollanders, Marina ?
In het algemeen is mijn ervaring dat Limburgers en Friezen toch iets "trager" zijn, of relaxter, net hoe je het wil noemen.
Of is dat ook te streotyp ?

Daniëlle said...

@Joop: Trager? Euh, u bedoelt? :-)

jacqueline said...

Ha, leuk om dit eens te lezen! Als Groninger denk ik dan dat Friezen erg op ons lijken: heel rechtuit, maar onbedoeld een beetje bot..... Helaas, maar wij zioj echt aardige mensen als je ons een beetje beter kent!

Jacqueline

Marina Noordegraaf .... said...

@ joop
aan jouw ervaring kan ik natuurlijk niks afdoen. met limburgers heb ik geen ervaring; friezen zijn voor zover ik ze heb meegemaakt zeker niet trager, wel directer.
Noord-Hollanders willen waar voor hun geld. Zijn kritisch. (Ben d'r zelf ook één :-)). Hoe zou jij jezelf willen stereotyperen?

@ danniëlle
als er 1-tje niet traag is dan ben jij dat wel :-)

@ jacqueline. Grappig dat je het herkent. en inderdaad. het lijkt bot, maar is gewoon uitermate direct. En wat is dat eigenlijk heerlijk als je niet naar de bedoelingen van mensen hoeft te raden!

www.flickr.com