Thursday, November 15, 2007

Virtuele werelden, echte bibliotheken

Update 18 november. Benedenaan staat Guus' slideshare

"Ik ben hier niet om jullie te overtuigen dat jullie SL moeten gaan gebruiken. Als dat zo lijkt komt dat door mijn enthousiasme en naïeviteit en omdat ik er helemaal in zit, dus dat moet je me maar niet kwalijk nemen".


Guus van den Brekel


Guus van den Brekel vertelt vandaag over Second Life projecten rondom (medische) informatie. Hij heeft een weblog waarop hij met grote regelmaat verslag doet van zijn projecten/inspanningen op weg naar de Centrale Medische Bibliotheek 2.0.
Guus brengt de bibliotheek naar de mensen toe.

Genoeg lof. Nu even horen wat hij vandaag te vertellen heeft.

"Second Life is meer dan een spel. De grote drijfveer is het sociale aspect. Het munt ook uit in onderwijs, training en leermogelijkheden".

Feitjes

In maart 2006 had SL 250.000 accounts, nu bijna 11 miljoen.

Het Second Life Library project is in die tijd ook enorm gegroeid. Het wordt het "Info Archipelago" genoemd. Onlangs is het eiland "Info international" gelanceerd om de vele vragen te spreiden. De Second library groep heeft meer dan 1400 leden. De Consumer Health Library ziet er huiselijk uit. De goede sfeer om ook over privé dingen te kunnen praten. Er kan gezocht worden in Pubmed en de resultaten kunnen gepresenteerd worden in SL. In SL kun je zoeken in Google. Ze hebben workshops gehouden over het evalueren van informatie over gezondheid op internet.

In duizelingwekkende vaart zie ik ziekenhuizen van de toekomst, speciale eilanden voor bepaalde ziektebeelden.

Chatbot

De chatbot doet het nog niet altijd goed.

Human: "How is Autism treated?"
Bot: "Fine as far as I know"

Guus heeft het probleem inmiddels opgelost :-)

Onderzoek in SL

"We gaan kijken of deze manier van het leveren van informatie werkt". Hoe? "We gaan statistieken bekijken, interviews houden, bijeenkomsten, enquetes".

Het gaat in SL om de contacten. "Als je er als bibliotheek je gezicht laat zien verwachten ze dat misschien niet maar het wordt wel gewaardeerd", weet Guus. "Het blijft me verbazen dat je op het moment dat je SL in gaat meteen vragen krijgt".

Ondertussen in SL

Guus brengt ons naar SL. De health librarian Carolina Keats is aanwezig. Guus verbaast zich dat er nog een aantal andere belangrijke kopstukken aanwezig zijn.

Hij klikt op de sign van de Consumer Health Library. Dan opent een sign met info over deze plek. Wat kan de SL-bewoner verwachten?

We gaan naar binnen. Gezellig! Vloerkleed, bank. Daar voel je je inderdaad op je gemak.

Open invitation

"Ik denk dat we dit soort ontwikkelingen als bibiothecarissen niet kunnen negeren", zegt Guus.

Guus regelt graag speciale rondleidingen voor mensen die nog eens willen kijken. Dus denk je erover in je organisatie met SL aan de slag te gaan?

This is the open invitation.


M.

Meer info: SL Wiki en Infoisland.org

4 comments:

digicmb said...

Hoi Marina,
Heel erg dank voor de leuke en aardige bespreking! Ik hoop echt dat er wat mensen een rondleiding willen of gewoon eens een avondje stappen .... (in Sl of RL;-). Zou je een kleine wijziging willen doorvoeren? Ik werk in de Centrale Medische Bibliotheek van het UMCG, en niet in de universiteitsbibliotheek Groningen. Klein maar pikant verschil. De CMB maakt wél deel uit van de Bibliotheken van de Rijksuniversiteit Groningen ...

Marina Noordegraaf .... said...

Graag gedaan! Het was een leuke presentatie.

En ik heb het saillante detail aangepast :-)

Unknown said...

Mooi verslag Marina, dank je!

Marina Noordegraaf .... said...

thnx!

www.flickr.com