Monday, November 19, 2007

Wat komt er na web 2.0? Het lineaire denken voorbij

"In it's current state, the Web is often described as being in the Lego phase, with all of its different parts capable of connecting to one another".
Afgelopen donderdag riep Wouter Gerritsma op om te stoppen met het geven van versienummers aan het web. Web 2.0 is inmiddels een ingeburgerd begrip, maar laten we web 3.0 gewoon schrappen uit ons vocabulaire. Het web evolueert. Dat moet voldoende zijn.

Een naam geven aan iets is prima, zolang het de zaak verduidelijkt. Maar dat lijkt niet meer het geval te zijn.

Ook de sprekers van het NVB-congres bleken niet allemaal hetzelfde te verstaan onder web 3.0. Sommigen verstaan er drie-dimensionele omgevingen zoals Second Life onder; anderen hebben het over het semantische web. Maar de evolutie van het web is niet enkel een rebranding van het semantische web.

Ook op internet is web 3.0 populair. Het gaat dan met name over het intelligente web dat denkt en handelt als een mens


Wat voor mij zelf wel wat licht op de mogelijke evolutie van het web schijnt, is de figuur hierboven (bron, pagina 8). (Ik heb deze figuur opgeduikeld toen ik op zoek was naar impopulaire pagina's op het web. Over deze nieuwe hobby van mij later meer :-))

Het mooie aan het bijbehorende artikel is dat het voorstelt dat de evolutie van het web zou kunnen geschieden door 2.0 en semantisch te combineren. Het sociale contextuele web. En wij helpen mee om het te evolueren. Man-computer symbiosis in optima forma.

"Without Web 2.0 technologies and without activating the power of community-based semantic tagging, the emerging semantic web cannot be scaled and broadened to the level, that is needed for a complete transformation of the current syntactic web. On the other hand, current Web 2.0 technologies cannot be used for automatic service composition and open domain query answering without adding machine-understandable content descriptions based on semantic web technologies"

De onderzoekers denken dat tag space mining essentiƫel is bij de evolutie van het web:

"Because we want to learn something about the user’s interests, we require tagging data used by the user for himself (as in del.ico.us) and not for others (as in flickr)"

Door dit artikel krijg ik voor het eerst een concreet beeld bij de evolutie van het web.

Al schrijvende, zie ik de grote voordelen van een benadering zoals Wouter die voorstelt. Het mooie van evolutie is namelijk dat de uitkomst open is. En ook dat er meerdere uitkomsten mogelijk zijn.

Uit die ene vis die ooit het land op schijnt te zijn gekropen, is tenslotte ook een hoop diversiteit ontstaan.

En stel je nou eens voor dat we die allemaal vis 2.0 of vis 3.0 hadden blijven noemen ..... :-)

M.

3 comments:

Anonymous said...

Helemaal mee eens.
Ik zag de bui in 2005 al aankomen

Web 2.0 Ruste in Vrede

:-)

WoW!ter said...

Leuk artikel opgedoken. Ga ik zeker lezen.

Marina Noordegraaf .... said...

@fred

Je bent een visionair :-)

@wow!ter

Benieuwd wat je ervan vindt..

www.flickr.com