Wageningse onderzoekers vergeleken de leerprestaties van snel lerende sluipwespen met die van een langzaam lerende soort.
"Bij zowel mens als dier is het nodig om iets een aantal keren te leren voordat het in het langetermijngeheugen opgeslagen wordt. In onze maatschappij wordt het als ’slim’ aangemerkt als iemand snel leert, maar geldt dat ook voor dieren?"
Sluipwesp Cotesia glomerata legt haar eitjes in de rupsen van het Groot Koolwitje. Deze vlinder legt veel eieren bij elkaar op groepen planten van dezelfde soort. De sluipwesp heeft de geur van de plant al binnen vier uur in haar lange-termijn geheugen opgeslagen. Opdat ze de plant een volgende keer meteen kan vinden (één bron is wel een bron ...)
Sluipwesp Cotesiao rubecula legt haar eitjes in de rupsen van he Klein Koolwitje. Deze vlinder legt maar één eitje per plant en verdeelt haar eitjes over een groot gebied. Voor de sluipwesp geeft het vinden van een rups van het Klein Koolwitje dan ook veel minder betrouwbare informatie. En ze leert de plantengeur pas onthouden als ze een paar keer een rups op dezelfde plantensoort vindt (één bron is geen bron ...)
Snel leren is dus alleen slim als de informatie heel betrouwbaar is, zeggen de auteurs in hun artikel.
We hebben nog wat te leren van die informatievaardige wespen ...
M.
Plaatje via
Thursday, April 19, 2007
Informatievaardige sluipwespen
Posted by Marina Noordegraaf ....
Labels: betrouwbaarheid, informatievaardigheden, leerprocessen, sluipwespen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment