In mijn Clicky statistieken zie ik steevast mensen op mijn weblog terecht komen met de vraag "wat is train de trainer". Maar dit weblog bleef het antwoord schuldig. Daar wil ik verandering in brengen met deze post.
Ik begin met de woorden van Kelly Skeff:
"The relationship between a learner and a teacher is absolutely critical. Many of us listen best to people who look like us, who seem to have had experiences similar to our own. We decided to use this concept and train physician faculty as educators of other physician faculty".
Als jij de naar een cursus "zoeken op internet" gaat dan verwacht je dat daar iemand staat die zelf ook weet hoe hij moet zoeken. Maar iemand die veel afweet van een onderwerp, hoeft nog niet te weten hoe je die kennis overbrengt. In een "train de trainer" opleiding kan de (toekomstige) trainer leren vorm van inhoud te onderscheiden:
- Inhoud (wát voor kennis moet de trainer overbrengen?)
- Vorm (hóe leert de trainer de inhoud ook over te brengen? hoe begeleidt hij/zij het leerproces van de cursisten?)
Je kunt een "train de trainer" opleiding dus heel goed vergelijken met een lerarenopleiding.
Robert O'Brien hanteert de volgende definitie:
"Train-the-trainer (TTT) courses represent the top of the training pyramid. Trainers are training trainers, who in turn must train their trainees. This is the most demanding category of training that any instructor will face".
Dus wat is "train de trainer"? Wat mij betreft mag je kiezen:
De Trainer als Leerling.
Training voor Toekomstige Trainers.
"Developing Trainers".
Trainersopleiding.
Hoe ik artikelen over "train de trainer" zoek? Via bronnen met onderwijskundige literatuur zoals de database ERIC. Ook zoeken in boeken met Google Books werpt vruchten af.
Waarom ik mijn weblog "train de trainer" heb genoemd? Enerzijds omdat ik de helpende hand wil bieden aan mensen die in hetzelfde vak zitten als ik. (Het is heel leuk om te zien dat die me weten te vinden met trefwoorden als "voorstelrondje" en "omgaan met lastig gedrag"). Anderzijds heet mijn weblog "train de trainer" omdat ik graag zou leren van mensen die op mijn posts reageren. In dat geval trainen jullie mij!
M.
Plaatje via
Tuesday, April 3, 2007
Train de Trainer: wat is dat?
Posted by Marina Noordegraaf ....
Labels: betekenis, define:train de trainer, define:train the trainer, define:TTT, train de trainer, trainen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Ik ga deze link zeker bewaren, misschien kan ik er in de toekomst nog iets mee. Dit ook nav het (*kuch* netwerk) gesprekje dat we hebben tijdens de CWIS bijeenkomst laatst en je reactie op mijn post van gisteren.
leuk dat je er iets aan hebt. ennuh: met netwerken is niks mis, hoor :-)
Het klinkt een beetje als "Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp" qua naam, maar ik vind het wel een heel mooi gekozen moto. Dat heeft misschien te maken met mijn ervaringen in Indonesie. Ik hoop gewoon dat je heel veel hits blijft scoren.
Misschien een beetje off-topic, maar ik vind dat je in je eerste alinea een goed punt maakt. Ik wil daar al een tijdje een post over schrijven, namelijk het inspelen op de zoekwoorden waarmee bezoekers op je weblog afkomen. Als ik naar mijn eigen stats kijk, zie ik ook redelijk vaak dat het wel logisch is dat lezers mijn weblog vinden (omdat ik combinaties van zoekwoorden gebruik in mijn postings), maar een antwoord op de vraag krijgen ze lang niet altijd.
Dit is dus een heel mooie zet richting je lezers, het maakt je blog nog beter vindbaar en het geeft ook nog eens een mooie bron van inspiratie om over te bloggen (voor zover je dat nodig hebt).
@wow!ter. Han de Wit gaat op ontwikkelingshulp. Wat een leuke vergelijking! En voor mij nostalgie. Heb ik ook gelezen voor mijn boekenlijst op het VWO. Hoop later (bijvoorbeeld op een volgend netwerkmoment) nog eens wat van je indonesiëverhalen te horen.En bedankt voor je goede wensen voor dit blog.
@Marc. Off-topic? Helemaal niet! Ik ben er door mijn bezoekers toe gebracht dit stuk te schrijven inderdaad. En zoals jij het omschrijft is het inderdaad een echte win-win situatie. Als we de statistieken goed in de gaten houden, leren we misschien zelfs nog hoe we onze posts beter kunnen taggen. Er is tenslotte niets vervelender dat niet vinden wat je zoekt. (vind ik zelf)
Post a Comment