Friday, June 8, 2007

Plaatjes zoeken, Plaatjes vinden?


Ik krijg veel bezoekers op mijn weblog via Google Images. Dat komt - wat mij betreft - omdat plaatjes zoeken via Google's image search engine zo slecht gaat!

Bezoekers die via Google Images een cartoon over leerprocessen zoeken, komen op mijn weblog terecht. Gewoon omdat ik er een paar cartoons op heb staan én omdat er leerprocessen in de URL van mijn blog staat.

Nog een voorbeeld:
Zoek je op "Marina Noordegraaf" in Google Images, dan krijg je alle foto's die ik ooit op dit weblog heb gezet.
Voeg je achter de URL &imgtype=face toe, dan krijg je weliswaar allemaal gezichten maar niet die van mij.

Hoe dat komt?

 • Omdat er ergens op de pagina Marina Noordegraaf staat en ergens een gezicht. Niet echt wat je noemt exact zoeken. Je zoekt dus niet (alleen) in de omschrijving van het plaatje maar (ook) in de tekst
 • Omdat er niet zoveel foto's van mij op het open WWW rondzwerven
Toch leidt zoeken via Google Images vaak tot succes. Waarom? Omdat je vist in een vijver met erg veel vissen! Zoek je naar foto's of plaatjes waar er veel van zijn, dan lukt het best met Google Images. Want zeg nou zelf: hoeveel citroenen heb je nodig? Er zit er altijd wel ééntje bij de eerste twintig.

Maar bij sommige onderwerpen slaan de plaatjes die je vindt nergens op (of in ieder geval niet op het onderwerp). Dan doe je er goed aan van zoekstrategie te veranderen.

Hier een aantal mogelijkheden:
 • Picsearch
 • Flickr
  • Zoek je kale mannen (niet dat die nou persé zo zeldzaam zijn) dan vind je via Flickr (mits je gebruikt maakt van de tags en clusters) vele specifiekere hits dan via Google Images
 • Zuula
  • Met een klik op de knop wisselen tussen Picsearch, Flickr, Google Images, Yahoo Images en MSN Images. Nadeel: Als je het op deze manier doet, kun je geen gebruik maken van de specifieke zoekmogelijkheden van elk zoekinstrument
 • Gebruik Ask 3D
  • Plaatjes, video's en websites over Osama Bin Laden naast elkaar. Vind je geen relevante plaatjes, dan bieden de websites wellicht aanknopingspunten
 • Denk aan een relevant zoekinstrument bij de afbeelding die je zoekt
 • Denk aan een relevante organisatie bij de afbeelding die je zoekt
 • Andere goede tips welkom!
Wat mij betreft is het hoe dan ook zaak om je niet te laten frustreren door resultaten die je niet wenste. Jij kunt ten alle tijde van zoekstrategie veranderen.


You áre in control!

Rest mij het woord te richten aan bezoekers van mijn weblog die hier NIET het plaatje vinden dat ze zoeken:

Ik hoop dat er genoeg andere leuke dingen te vinden zijn. Zo niet, volg dan bovenstaande tips!

Trouwens, het feit dat zoekmachines niet zo goed zijn in het identificeren van de inhoud van een plaatje is een punt van aandacht. Met spelletjes zoals ESP Game wordt daar ook aan gewerkt. De &imgtype=face is een begin. Hoewel de ene foto díe ik van Reni de Boer vond, verdwijnt als ik deze syntax toevoeg :-(

Maar ja, morgen is alles anders :-)

M.

14 comments:

Anonymous said...

Wat een leuke en handige post, die ga ik bookmakren. Ik krijg overigen ook best veel hits vanuit Google image, blijft raar.

Unknown said...

En bij mij komt men juist weer niet of nooit via images binnen.

En als ik doorlink marina, zie ik maar twee van jouw plaatjes.

Kwam wel een knipsel van mijn eigen blog tegen. Bij Robert. Op jouw naam. Grappig
http://www.masked-fly-productions.nl/vuurvos.png

Unknown said...

Maar het zijn wel de plaatjes met eigen URL zie ik nu.

Het plaatje bij deze post is overigens ook fraai. Like it :-)

Marina Noordegraaf .... said...

@ daan
Plak jij wel eens plaatjes die je via Google Images vond in je blog?

@ edwin

interessant om te onderzoeken waarom ze bij jou dan weer niet binnenkomen via Google Images.

Je kunt aan de plaatjes inderdaad niet meteen zien dat ze van mijn weblog afkomstig zijn. Maar ik wéét van wél!

En ... de zoekopdracht van vandaag is morgen weer anders. Dat vind ik ook apart aan embedded content. Als iemand die content verandert, staat ie toch op je blog.

Misschien tot maandag!

Jef said...

interessante discussie... begrijp ik het juist dat het plaatsen van images uit google search je helpt om opgezocht te worden via google images?

Ik gebruik altijd http://www.sxc.hu voor het opzoeken van plaatjes, daar vind je er een hoop die geen autuersrechten hebben en die je dus zo mag gebruiken op je blog of (niet commerciele) publicatie.

grts, Jef

Marina Noordegraaf .... said...

@ jef

Dat is inderdaad de hypothese.

Dank voor de link naar Stockxpert. Mooie aanvulling!

grtz, Marina

Anonymous said...

Mooi overzicht van de mogelijkheden heb je gemaakt. Ik zie ook steeds meer zoekopdrachten uit die hoek op mijn blog belanden, niet de juiste weg in de meeste gevallen. Ik vrees echter dat veel mensen toch automatisch naar Google grijpen als ze een image zoeken, de alternatieven die je schetst zijn vaak niet (allemaal) bekend.

Marina Noordegraaf .... said...

@ marc

Da's zeker waar. Maar als je ze niet roept, dan kan de echo zeker niet weerklinken, he.

En - daar hadden we het ook al eerder over - ik heb deze post ook een beetje geschreven voor mijn teleurgestelde bezoekers (ook al zullen ze 'm wrs. niet lezen omdat ze snel wegklikken :-)).

Ik moet nu ik dit opschrijf meteen denken aan Jump-style. Twee weken geleden had ik er nog nooit van gehoord, nu hoor ik iedereen erover (en kan ik het dansen!). Is vast ook ooit één iemand begonnen met roepen. Ik zal me d'r eens in verdiepen: het tot stand komen van rages/hypes.

Interessante materie en wellicht helpt het me in de educatie van mijn blogbezoekers :-)

Daniëlle said...

@Marina: Ja, dat doe ik inderdaad maar ik upload (is dit de juiste vervoeging?) ze wel eerst naar mijn eigen Flickr account waar ik ze als 'private' op sla.

Wel interessant inderdaad om eens na te gaan waarom ze bij ons wel via images binnenkomen en bij Edwin dan weer niet (terwijl hij altijd prachtplaatjes heeft). Zou het toch aan het uploaden bij Flickr liggen? Waar sla jij ze op, bij Blogger of ergens anders?

Peter Becker said...

Ha Marina,

Hele mooie post, ga ik zeker ook bewaren.
Wat het jumpen betreft: Dat moeten je mannetjes vast leuk vinden. Die van mij in ieder geval wel: Niels (8) loopt de hele dag jumpend door de kamer. Thomas (14) vindt het natuurlijk helemaal niks als zijn vader het ook eens doet...

Marina Noordegraaf .... said...

@ daan
ik sla ze op bij Blogger. Maar misschien maakt het niet uit waar we ze opslaan. Als we ze van Google Images afhalen, dan herkent de Google Image Search Engine ook ons plaatje omdat ie die al in zijn database heeft staan. 't is een hypothese!

Marina Noordegraaf .... said...

@peter

Leuk om van je te horen! Ja, het is wat met die jumpstyle. Mijn mannetjes vinden het ook heel leuk idd. Heb zelfs al een voorstelling op school mogen bekijken met jumpstylende mannetjes. Ik kan het ook (geleerd op mijn conditietraining). Ze zijn d'r wel van onder de indruk!

Unknown said...

Vind meer cartoons via de gratis cartoon database www.pixerz.nl Dus zoek je een bepaalde cartoon over een specifiek onderwerp, dan heb je grote kans dat je daar iets goeds vindt.

Marina Noordegraaf .... said...

dank voor de tip harold

www.flickr.com