Tuesday, December 11, 2007

Mensrechten: Vrijheid van identiteitskeuze

Gisteren, maandag 10 december, was het internationale dag van de mensenrechten (met dank aan Henk voor de reminder).

Voor mij een mooi moment om een boekbespreking te maken van het boek "Identity & Violence" van Amartya Sen. Een dagje "te laat" weliswaar (het had nogal wat voeten in de aarde om de presentatie op maat te maken) maar wat mij betreft is het elke dag "dag van de mensenrechten" :-).

Sen laat zien dat veel geweld op de wereld voortkomt uit onze neiging één aspect van iemands identiteit uit te vergroten en daar buiten proportioneel veel waarde aan te hechten. Ik concludeer uit zijn verhaal dat het belangrijkste recht van een mens haar vrijheid van identiteitskeuze zou moeten zijn.

Ik heb de boekrecensie gemaakt via het pas ontdekte Authorstream.

Technisch tussendoortje:

Het mooie van Authorstream ten opzichte van Slideshare is dat de audio die je inspreekt bewaard blijft, net zoals de overgangen/animaties. Het nadeel is dat je slechts presentaties tot 30 Mb kunt uploaden. En met audio erbij loopt het aantal bits and bytes al snel op. Door je presentatie te converteren naar flash kun je veel grotere presentaties uploaden, maar dan kun je weer geen embed code plaatsen op je blog. Om een lang verhaal kort te maken: dat werd dus schrappen!
Ben benieuwd wat jullie van dit experimentje vinden. En even benieuwd wat jullie van Sen's boodschap vinden.M.

4 comments:

Liek Schoeren said...

Ik had hiervoor nog nooit van Sen gehoord. Interessante theorie die in dit tijdsgewricht een welkom weerwoord is. Wat ik interessant vind is dat Sen uit India komt, een land met een rijke culturele achtergrond en waar de segregatie groot is. Juist hij ziet het losmaken uit de groepsidentiteit als een mogelijkheid. Ik dacht dat dit een westerse, ik-georienteerde manier van denken is. Maar Sen gaat zoals ik het begrijp verder dan alleen de ik-identiteit. Genoeg stof om verder te lezen.
De authorstream werkt goed en is ook lang genoeg denk ik voor de gehaaste bloglezers. Soms waren de dia's wel snel weg. Maar voor mij werkte deze manier van presenteren goed. Bijpassende foto's trouwens.

Marina Noordegraaf .... said...

@ liek

Dank voor je feedback op mijn experiment!

Sen bewijst inderdaad dat mensen kunnen denken wat ze denken onafhankelijk van hun (al dan niet Westerse) afkomst. Gandhi ageerde trouwens ook sterk tegen de opdeling van (Indiase) bevolkingsgroepen naar geloof. Hij zei: "Er zijn andere manieren om de mensheid te verdelen die minstens zo relevant zijn". Wat een wijs mens was dat!

Anonymous said...

Mooie samenvatting en bedankt voor de Authorstream-tip.
k ga in de kerstvakantie ook eens aan de slag.

Anonymous said...

@ hans

Dank en veel plezier ermee!

www.flickr.com