Thursday, October 30, 2008

Alice in Organisatieland: de visuele versie

View SlideShare presentation or Upload your own.

Als ik een boek echt prachtig vind dan krijg ik soms de onbedwingbare neiging er een visuele variant van te maken. Mijn opgebouwde imago als visueel verhalenverteller leidde ertoe dat Nils Roemen en Johan Boudewijns mij vroegen er ééntje te maken van "Alice in Organisatieland". Mijn allereerste "in opdracht" was een feit.

Terwijl ik het boek aan het visualiseren was, vroeg ik me af of ik nu van mijn passie mijn werk aan het maken was. En of dat wel zou kunnen zonder mijn ziel te verkopen. Door mezelf deze vragen te stellen, werd het me duidelijk dat een visuele boekrecensie voor mij een middel is om doelen te bereiken (zoals de hamer voor de timmerman) en geen doel op zich. Boeken visualiseren is geen passie, ik communicéér er mijn passie mee. Ik ben zo enthousiast over de boodschap van een boek, dat ik die boodschap met zoveel mogelijk mensen wil delen in een vorm die me geschikt lijkt. Ik geniet er enorm van als het me lukt om informatie van één vorm/wereld te vertalen naar een andere vorm/wereld. Of dat nou als visueel recensent, journalist, trainer of mens is. Verbinding rocks!

Een visuele vertelling is voor mij eigenlijk een stukje “kunst”. En daar moet ik er ook weer niet teveel van willen maken anders gaat het ten koste van de kwaliteit. Daarnaast moet ik een boek echt leuk vinden wil ik er überhaupt ééntje kúnnen maken. Niet echt een heel sterk business model.

Betekent dit dat ik stop met visuele boekrecensies? Nee, zeker niet. Er zullen prachtige boekexemplaren blijven waarmee ik niet anders kan dan ze onder ogen te komen. Ook een boekrecensie in opdracht behoort tot de mogelijkheden, als de auteur zeker weet dat ie een mooi boek heeft geschreven :-)

De auteur van Alice - Johan Boudewijns - is blij met mijn zienswijze op zijn boek! En dat vind ik een prachtig compliment. Johan en Nils willen de presentatie op 13 november op hun ongeschreven regels congres als achtergrond laten draaien. Ik mag van de heren als dank gratis op dit congres verpozen. En dat vind ik een leuk gebaar, te meer omdat ik het onderwerp "ongeschreven regels" zo ontzettend boeiend vind. Sterker nog; als ik dat niet had gevonden was er nu geen visuele vertelling geweest.

Met het maken van deze visuele boekrecensie ben ik ook mijn eigen essentie onder ogen gekomen. Ik hoop dat jullie net zo van Alice zullen genieten als ik heb gedaan.

Johan, Nils - en Alice - bedankt!

Marina

16 comments:

Anonymous said...

En wat als het boek, dat je in opdracht recenseert, niet zo geweldig blijkt te zijn.

Hij is weer mooi trouwens!

Marina Noordegraaf .... said...

@daan

dan kan ik de opdracht hetzij niet aannemen of moet ik hem teruggeven

en dank voor je compliment!

Henk said...

Mooi gedaan weer. Ik ben benieuwd of je het bij boeken houdt. Misschien volgend jaar een visuele recensie van de OCN?

A d e l s g e s c h i e d e n i s said...

Prachtig, Marina! Heb er van genoten en dat had ik wel effe nodig.

Wilma

Jan Klerk said...

Mooi stukje werk Trainer! Je hebt van die boekjes, fragmenten, video's die een kwartje doen vallen. Bij deze diashow voel ik me de gokautomaat die leegstroomt na de BINGO. Maar waar ga ik beginnen? De ongeschreven regelscultuur is er eentje die zichzelf in stand houdt, waar velen belang bij hebben dat die cultuur in stand gehouden wordt. Er gelden ook meerdere sets van ongeschreven regels in een organisatie, de meest gecompliceerde daarvan in mijn ogen is het boekje met ongeschreven regels dat in MT's wordt gehanteerd bijvoorbeeld die bij ons.
Wij hebben volgende week een MT n.a.v. de door mij kritisch betwitterde klantvriendelijkheidsnormering. Daar laat ik dit zien. Maar eens kijken wat er gebeurt.
Thanx 4 helping me on track.

Marina Noordegraaf .... said...

@ henk

goed plan! :-)

@ wilma

glad i could help :-)

@ jan

wat leuk dat je dat gaat doen.
houd me op de hoogte!

Marleen said...

Mooooooi Marina! En niet alleen interessante materie voor organisaties...

Marina Noordegraaf .... said...

@marleen

Dank je! En wat je schrijft klopt helemaal met hoe ik de essentie van dit boekje heb ervaren. Ongeschreven regels bestaan in elk systeem, in elke relatie of het nou het gezinsleven, het organisatieleven of het leven is :-)

Christian said...

Wat ontzettend knap gevisualiseerd alweer, Marina! Ik ben zo iemand die al z'n plannen en gedachten wel uitlegt in beelden of beeldverhalen, maar ik krijg daar op internet niet vaak de beste pixels bijgezocht. Jij hebt daar echter wél een neusje voor hoor! :-)

Annemarie van Essen said...

Wow, Marien! Ik ben opnieuw weer helemaal onder de indruk.
Ik had het boek natuurlijk al op mijn verlanglijstje gezet nav de OCN2008. Maar het heeft tot afgelopen week op zich laten wachten om 'm zelf aan te schaffen.
Mijn eerste gedachten: Waarom heb ik toch zo lang gewacht met aanschaffen!!! :)

Dank je voor je inspiratie en je open houding. Dat geeft lucht en ruimte. dank je.

marlies said...

Deze visuele boekrecensie is inderdaad een stukje "kunst", een beeldende vertaling van de boodschap van het boek. Daar kan een recensie in woorden niet tegenop!

Marina Noordegraaf .... said...

@ christian

dank voor het compliment voor mijn neusje :-)

@ essen2punt0

graag gedaan natuurlijk! heb jij ook wat aan de boodschap van het boekje in de praktijk?

@ m@arlies

dank je m@arlies!

essen2punt0 said...

@Marina. Wat denk je! ;) Net na het eerste hoofstuk staat al een prachtige uitsmijter die me echt een hele avond inwerken heeft gekost. Het is niet alleen de 'ander', maar ik ben zelf net zo goed bezig met al die ongeschreven regels in stand houden.
Even slikken en dan doorgaan. ;)

Nee, serieus. Stof voor mijn eigen praktijk. :)

Marina Noordegraaf .... said...

@essen2punt0

mooi om te lezen!

net zo goed verantwoordelijk, maar niet schuldig gelukkig :-)

Smetty said...

Wow. U heeft zonet de Smetty-award gekregen voor presentatie van het jaar. Een parel.

Marina Noordegraaf .... said...

@smetty

wow! hartelijk dank voor de award!

www.flickr.com