Monday, June 25, 2007

Overtuig(en)d Trainen


Trainen leer je misschien niet uit een boek, maar het boek van Anneke Dekkers 'Trainen op Topniveau" opent wel deuren.

Dekkers kijkt in haar boek naar een aantal succesvolle trainers. Wat karakteriseert hen? Hoe komt het dat zij het vak tot in detail beheersen?

Om deze vraag te beantwoorden gaat Dekkers verder dan het zichtbare gedrag van de trainer. Ze volgt de zogeheten zes logische niveaus van Bateson en Dilts.

 1. Omgeving
  Waar bevind ik mij? Met wie?
 2. Gedrag
  Wat doe ik?
  ------------------------ scheidslijn zichtbaar/onzichtbaar
 3. Vermogens
  Wat kan ik?
 4. Overtuigingen
  Wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn waarden?
 5. Identiteit
  Wie ben ik?
 6. Missie/Visie/Spiritualiteit
  Van waaruit handel ik?
Wat we van trainers te zien krijgen is de omgeving en hun gedrag. Maar het gedrag wordt gestuurd door de onderliggende niveaus. Om te leren van een trainer moet je dus verder kijken dan het gedrag dat hij of zij vertoont. (Wat een vrolijke trainer, dat wil ik ook wel zijn!). Je zult moeten kijken naar de onderliggende drijfveren.
Waarom is iemand zo vrolijk? Is hij zij ervan overtuigd dat het leven "a party waiting to happen" is? Heeft hij/zij een grote mate van interne locus of control?
Waarom krijgt deze trainer mensen in beweging? Is hij of zij ervan overtuigd dat elk mens de capaciteiten heeft zich te ontwikkelen?

Dus nee, trainen leer je niet uit een boek. Maar uit Dekker's boek leer ik wel dat het zinvol is mijn eigen overtuigingen weer eens onder de loep te nemen. Wat voor overtuigingen helpen me in mijn vak? Welke hinderen mij daarin?

Als ik straks in een hangmat lig, ga ik me daar eens over buigen. Prima omgeving om dat te doen, lijkt me. (Het gedrag dat ik dan vertoon líjkt op luieren, maar schijn bedriegt :-)).

M.

Logische niveaus via

2 comments:

Daniëlle said...

En deze post doet mij eraan denken dat ik nog altijd eens contact met jou moet opnemen over een cursus 'trainen'. Daar hebben we het over gehad laatst in Utrecht. Kom ik terug na de zomervakantie, ok?

Marina Noordegraaf .... said...

@ daan. sgoed! fijne vakantie alvast

www.flickr.com